Weten hoe participatie waardevol wordt? 073 782 02 98
Onder de noemer "Van blunder naar beter" nemen ervaringsdeskundigen Jan-Willem Wesselink, Esther Pastoors en Sarah Ros ons mee in kansen die participatie en digitalisering bij het realiseren van de leefomgeving van morgen bieden.
Deelname is gratis, meld je aan en we zien je graag 30 november online.
9.45 Digitale inloop
10.00 Welkom en introductie Douwe Blanksma - Smarticipatie
10.00 Krijgen we een netwerkoverheid?
Jan-Willem Wesselink - Programmamanager | Future City Foundation
Als digitalisering en technologisering alles veranderen, hoe verandert de overheid dan? Terugkijkend naar voorgaande industriële revoluties zien we dat uiteindelijk ook de publieke sector en het bestuur anders gaan functioneren door de impact van die revolutie. Zo leidde in de vorige industriële revolutie tot een beweging van arbeiders die zich verzetten tegen de manier waarop ze werden uitgebuit. Die beweging eiste invloed in de politiek, waarna in grote delen van Europa uiteindelijk het algemeen kiesrecht werd ingevoerd. We zijn een eeuw verder en staan de vooravond van nieuwe grote veranderingen. Maar hoe werken die door in de samenwerking tussen overheid en samenleving? Krijgen we een netwerkoverheid? En wat is dat dan?
10.40 Wat kan, Wat moet & Wat mag niet?
Sarah Ros - Bestuursadviseur Omgevingswet, fysieke leefomgeving & participatie
Een stelselherziening, zoals de Omgevingswet, is natuurlijk niet bedacht om zaken te verslechteren. In tegendeel: het moet er beter door worden. Betere besluitvorming, transparantere processen, meer oog voor de leefomgeving en meer maatwerk. Maar als het gaat om participatie: wat wordt er dan beter? Hoe heeft de wetgever dat dan bedacht? En welke blunders lagen ten grondslag aan deze veranderingen?
11.15 En dan participatie, hoe dan?
Esther Pastoors - Strategisch Communicatie- en Participatieadviseur
De Omgevingswet brengt naast herziening van de wettelijke kaders en het bijbehorende digitale stelsel (DSO en Omgevingsloket) ook een veranderopgave met zich mee. Wat is dat meer dan 'anders werken'?
Wat betekent dit voor kennis, houding en gedrag als we het over participatie hebben?
Esther laat aan de hand van blunders in participatie zien "hoe het dan wel kan".
11:50 EHBO Dat hoor je dan ..
12:00 Afronding
Leer meer over de uitgebreide methode van Smarticipatie en ontdek samen de kracht van participatie!
Een betrokken samenleving waarin participatie in de leefomgeving leuk, laagdrempelig, visueel én locatiegebonden plaatsvindt.
Waar écht geluisterd wordt naar elkaar. Vanuit directe betrokkenheid bij eigen en andermans welzijn. En vanuit het idee: we gaan het hier met en voor elkaar een beetje mooier maken.
Brink 7
5236 AR ‘s-Hertogenbosch
T 073 782 02 98
E info@smarticipatie.nl
BTW NL862824059B01
KvK 83310231