Smarticipatie Inspiratiesessie

Kennis en ervaring delen inspireert. Smarticipatie faciliteert dit graag in het werkveld van PublieksParticipatie. Dat is op 9 oktober 2019 maar weer gebleken. Op het allereerste Smarticipatie event ontmoetten we omgevingsmanagers, planologen, projectleiders, architecten, gebiedsregisseurs, wijkmanagers, communicatieadviseurs en andere professionals die in hun dagelijkse praktijk participatie processen inrichten.

In de sessie deelden vakgenoten op energieke wijze hun ervaringen uit de praktijk. Er werden nieuwe contacten gelegd en ideeën geboren voor de toekomst.

Alle sprekers, aanwezigen en workshop-deelnemers nogmaals hartelijk dank voor jullie inbreng!

Hieronder staat het programma van 9 oktober 2019.

In januari 2020 organiseert Smarticipatie een volgend event over participatie en de tools. Heb, ken of gebruik je een innovatieve en effectieve participatool? Neem contact met ons op en misschien sta jij in januari voor een groep enthousiaste participatie-experts te presenteren!

Programma

Vanuit welke discipline je het ook bekijkt, het betrekken van belanghebbenden bij veranderingsprocessen in de leefomgeving is een boeiende activiteit waarbij succes niet vanzelfsprekend is.

De inleiders namen je mee vanuit hun doelstelling naar ervaringen, successen, voorwaarden en werkwijzen. Interactie stond voorop. Bekijk onderstaand het programma.

Workshop

Voorafgaand aan de inspiratiesessie organiseerden we van 9.00 tot 12.30 uur een introductie workshop Maptionnaire. Zes enthousiaste deelnemers leerden de basis van deze zeer toegankelijke online locatie-intelligente PublieksParticipatietool.

12:45 - 13:30  Ontvangst & koffie

 

13:30 - 13:50  Douwe Blanksma

Smarticipatie, een nieuw begrip
Waar staat Smarticipatie voor? Douwe schetst een beeld van de wereld van Public Participation GIS en resultaten van onderzoek in Nederland.

Bekijk de presentatie van Douwe

 

13:50 - 14:25  Jesse Kleijwegt en Cyril Parchomov

Voorwaarde voor volhoudbaarheid
Door maatschappelijke en wettelijke ontwikkelingen is een moderne participatieve aanpak nuttig en noodzakelijk als basisprincipe voor een succesvol projectproces - en daarmee een volhoudbare (duurzame) buitenruimte. Jesse en Cyril van Gebiedsmanagers nemen je mee in hun visie en aanpak. Aansprekende voorbeelden tonen hoe te komen tot een duurzaam projectresultaat, gedragen door bewoner, bestuurder en beheerder.

Bekijk de presentatie van Jesse en Cyril

 

14:25 - 15:00 Rob Schram

Omgevingsvisie, hoe bereik je heel Aruba?
Rob is projectleider bij Rho Adviseurs. Hij beschrijft de aanpak en werkwijze hoe zij in zeer korte tijd een heel abstract begrip als een Omgevingsvisie dichter bij de bevolking hebben gebracht. En hoe een dashboard enorm helpt om inzicht voor zowel de minister als de bewoners te creëren. 

Bekijk de presentatie van Rob

 

15:00 – 15:30  Pauze

 

15:30 - 16:15  Annemarieke de Kloet

Informatieverstrekking, informatievergaring en participatietool bij speelruimteplannen
Annemarieke van OBB vergaart met behulp van Maptionnaire data voor beleid en inrichting gericht op buitenruimte-plannen. Hoe genereer je deze data t.b.v. het formuleren van kwantitatieve normen voor speelruimte? Tegelijkertijd wil je bewoners voorlichten over hoe kinderen spelen. Door de locatie slimheid weten we exact in kaart te brengen waar wat speelt in een buurt.

Bekijk de presentatie van Annemarieke

 

16:15 - 16:45  Wyko Coopman en Coen Nengerman

Dashboards, tool-updates, tips & tricks
Wat is de kracht van dashboards als extra communicatiemiddel in een participatieproces? Samen met Coen van Spatial Explorers laat Wyko voorbeelden en verschillen zien. Daarnaast krijg je een korte update van enkele tools.

Bekijk de presentatie van Wyko

 

16:45 – 17:30  Napraat & borrel