Inspiratie nodig?

  "Het Participatie-venijn zit in de start"

   • 28 juni 2022
   • JOINN, Houten
   • 13.00 - 16.00
   • Deelname is gratis

   PARTICIPATIE INSPIRATIE SESSIE

   "Een goed begin is...? Juist! ... het halve werk!" Hoe komt het dan dat participatie vaak als 'moetje' wordt beschouwd? En waarom verwarren mensen participatie met inspraak?

   Tijdens deze InspiratieSessie horen we inspirerende verhalen en prikkelende voorbeelden uit de praktijk. Onderstaande sprekers nemen het gevarieerde publiek op een interactieve wijze mee langs valkuilen, methodes en visies. Waar en wanneer begin je met participatie? En waarom is het zo ongelofelijk belangrijk?

   Ontmoet bovendien enthousiaste vakgenoten en geïnteresseerden en wissel je eigen ervaringen en contacten uit. We hebben plaats voor maximaal 80 deelnemers.

   Rupsje Nooitgenoeg bij Participatie
   Renate Aigner - teamleider en omgevingsmanager - Balance

   Participatieladders, -kompassen, -beleid, -plannen, theorie en praktijkervaring. Beter voorbereidt kan je de participatie niet ingaan, toch? Er is alleen één onvoorspelbare factor: de deelnemers aan participatie en de invloed die zij kunnen hebben. Hoe komt het dat bij participatie vaak het kader ter discussie wordt gesteld? Is het net als bij Rupsje Nooitgenoeg dat de smaak van participatie leidt naar een onverzadigbaar hongergevoel? Bij een dijkverbetering en een fietsroute, twee op zichzelf staande projecten, belandde ik via de route van participatie op een vraagstuk van gebiedsontwikkeling. Samen analyseren we de participatie bij deze projecten.

   Tevreden Spelen in Deventer
   Martijn Willems - participatie expert - Buurtkoraal

   De gemeenteraad van Deventer besloot in 2015 een breed pakket aan bezuinigingsmaatregelen uit te laten voeren waaronder het verwijderen van 90 speelplekken in de stad. In de stad leverde dit voornemen een storm van kritiek op. Samen met een aantal zakelijke partners hebben wij een plan bedacht hoe we de gemeente konden helpen bij het afstoten van de plekken en de bewoners konden helpen door samen te bepalen wat de toekomst van de speelplek moet worden.
   We zagen een mogelijkheid om met deze actie een groep van 1000 Deventenaren aan ons te binden waarmee we meer dan alleen aandacht konden hebben voor het spelen. We leren nog steeds veel van onze successen, zorgen, worstelingen, falen, discussies en al wat meer voorbij komt. Momenteel staan we met ons initiatief voor een cruciale keus met betrekking tot de toekomst van ons initiatief.

   Woningbouwontwikkeling middenin een bestaande wijk
   Carlijn Bergshoeff - omgevingsmanager - in opdracht van Timpaan

   Timpaan realiseert in Vlaardingen een nieuwe woningbouwontwikkeling: de Heemtuinen. Midden in een bestaande wijk, waar al de nodige uitdagingen spelen, gaan we aan de slag om ongeveer 175 nieuwe woningen te realiseren. Omgevingsmanagement is nog relatief nieuw in de projectontwikkeling. Tegen welke issues loop je aan? En hoe zorg je ervoor dat je tijdens de planvormingsfase alle belangen goed op tafel krijgt in een setting van quarantaines en veel omwonenden die digitaal niet meekomen? Uiteindelijk is het ons gelukt om de belangrijkste issues scherp te krijgen, zodat we niet tegen onoverkomelijke verrassingen aan zijn gelopen in de ontwerp-bestemmingsplanprocedure. Hoe we dat gedaan hebben? Dat hoor je tijdens deze presentatie!

   Reserveer je plek en we houden je op de hoogte van de details.

   SPREKERS

   Renate Aiger-1
   Renate Aigner
   Balance
   Martijn Willems
   Martijn Willems
   Buurtkoraal
   Carlijn Bergshoeff
   Carlijn Bergshoeff

   PROGRAMMA

   12.30 - 13.00 Inloop en onderlinge kennismaking

   13.00 - 16.00 Sprekers 

   16.00 - 17.00 Napraat en mogelijkheid tot netwerken


   IK BEN ER GRAAG BIJ