<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=308277805434935&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Participatie slimmer organiseren?   073 782 02 98

  • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Doelgroepen bereiken met behulp van social media

Regelmatig wordt ons gevraagd hoe doelgroepen te bereiken. Een hele goede vraag, want met alleen een goede vragenlijst of website ben je er nog niet. Voor een succesvol project is een goede marketing- en communicatiecampagne van groot belang.

Laten we het Maptionnaire participatieplatform als voorbeeld nemen. Elke Maptionnaire vragenlijst, webpagina of projectpagina heeft een unieke zogenaamde url (=weblink). De makkelijkste manier om deze link met het publiek te delen is via digitale media. Dit kan natuurlijk via e-mail of social media, maar ook door gebruik te maken van QR codes, of 'gewoon' via kranten, huis-aan-huis bladen of lokale televisie.

Met sociale media kan je zonder veel moeite veel mensen bereiken. Het voordeel van deze vorm van communicatie is dat je informatie (en dus ook url's) kunt delen met slechts een druk op de knop. Over het algemeen vereist het delen van content op sociale media een zekere expertise om tot een goede respons te komen.

Hoe kunnen verschillende social media kanalen worden ingezet om de gemeenschap bewust te maken van jouw volgende (Maptionnaire) campagne?

Content delen op Facebook

Vandaag de dag zijn meer dan een miljard mensen actief op Facebook. De hoeveelheid content die dagelijks wordt gedeeld neemt in een razendsnel tempo toe. Dit is niet per se positief. Voor je het weet kan je door de bomen het bos niet meer zien en wordt belangrijke informatie niet gelezen. Om te voorkomen dat jouw content verdwijnt tussen andere berichten, is het belangrijk om een pakkend bericht te maken. Leg kort uit waar jouw Facebook-post over gaat en combineer dat met een afbeelding, GIF of video.

Mensen laten vaak opmerkingen achter onder een Facebook bericht. Door hierop in te gaan wordt een discussie in gang gezet en kan je relevante informatie verzamelen. Een andere manier om meer aandacht te krijgen via Facebook is door je enquête te laten delen door influencers. Vaak vragen ze een vergoeding maar soms doen ze het ook voor niks.

Infoquêtes delen op Twitter

Twitter is een manier om nieuws te krijgen nog voordat het zich via de traditionele nieuwszender verspreidt. Om nieuws over een bepaald onderwerp effectiever te verspreiden, kan je gebruik maken van hashtags (een woord of zin voorafgegaan door het #-symbool). Een hashtag kan een indrukwekkend ver bereik hebben. Net als bij Facebook-posts is het belangrijk om aantrekkelijke tweets te maken. Verrijk de weblink (url) waar jouw informatie of vragenlijst naar toe verwijst. Dit kan met een mooie "call-to-action" tekst, een visueel item, en een krachtige hashtag en misschien wordt het zo wel Twitter nieuws van de dag. Gebruik hashtags en vermeldingen die bij jouw locatie aansluiten.

Vragenlijsten delen op Instagram

Instagram is één van de grootste netwerkservices van het moment. Toch is het lastig om veel respondenten via Instagram te bereiken. In tegenstelling tot Facebook, Twitter en LinkedIn kan je bij Instagram geen links delen. De enige klikbare link die je kunt delen is de link in het hoofdprofiel. Een paar minuten spenderen aan het delen van een post over je vragenlijstproject kan echter geen kwaad.

Vragenlijsten kunnen ook via andere kanalen worden gedeeld, zoals Pinterest, LinkedIn en Google+. Vooral voor de zakelijke markt kan LinkedIn helpen om de doelgroep te bereiken. De andere kanalen zijn minder populair en leveren misschien geen enorme resultaten op. Toch zullen ze bijdragen aan de verspreiding van je boodschap en daarmee de bekendheid van je project.

Heb jij ook goede verhalen over het delen van projecten op sociale media? Laat het ons weten!

Wil je meer weten over het gebruik van Maptionnaire, MapTables of onze andere tools en dienstverlening?Neem dan contact met ons op voor een gratis demo of proefversie.

Team Smarticipatie

Team Smarticipatie

Topics: Maptionnaire, Tools, Publieksparticipatie, Social Media, Tips & Tricks, 2022

Meer berichten