<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=308277805434935&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Participatie slimmer organiseren?   073 782 02 98

  • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

InspiratieSessie | Communicatie & de kracht van verbeelding | 15 april 2021

Op woensdag 15 april organiseerde Smarticipatie weer een online inspiratiesessie. Plannen maken doe je in deze tijd niet meer alleen. Initiatieven en ideeën die effect hebben op de leefomgeving vragen om samenwerking en afstemming. Dit doe je samen met de omgeving die met je plan te maken (kan) krijgen. 

Hoe pakte de gemeente Vught recent de dialoog aan? Wat is de praktijk van een communicatie adviseur en hoe kan dat beter, leuker en effectiever? En de ontwerpers van NieuwBlauw lieten zien hoe zij de omgevingsdialoog tot de verbeelding laten spreken.

De presentaties en losse video's per spreker staan onder de video!

 

 

PROGRAMMA

Na een korte opening om 13:00 begon het programma met een bijdrage vanuit Vught.

 

13:10 - 13:40 Herinrichtingen met betrokken bewoners - Rick van den Helder - projectleider gemeente Vught

In de gemeente Vught speelt herinrichting van de De Bréautélaan en de Emmasingel. Daar zijn bureaus bij betrokken en samen met de gemeente zijn de processen en tools ingericht. Rick van den Helder is projectleider bij de gemeente Vught. Hij nam ons mee in het verloop van de projecten. Wat ging er nu anders, en wat werkt goed? Zijn er leerpunten? 

Bekijk de presentatie van Rick hier Bekijk de video van Rick hier

 

13:45 - 14:15 Participatie verdient échte communicatie - Esther van Ballegooyen - communicatieadviseur voor o.a. gemeente Loon op Zand

Communicatieadviseurs bij de overheid zijn er druk mee; van woordvoering en advies aan het college tot het schrijven van teksten en organiseren van publiekscommunicatie. Ze kunnen vaak van alles maar een beetje doen.

Een ‘beetje’ participatie, dat werkt dus niet. Het kost dan eigenlijk meer tijd, levert niet (altijd) genoeg op en je ziet steeds dezelfde gezichten op je infoavond. Communicatieadviseur Esther van Ballegooyen kan wel tips en hulp gebruiken om participatie gemakkelijker én goed te organiseren, zeker nu dat vaak online gaat. Tools en support zijn nodig voor een kwalitatief participatie resultaat. Waar loop je tegen aan en wat helpt echt, Esther deelde haar ervaringen.

Bekijk de presentatie van Esther hier Bekijk de video van Esther hier

 

14:20 - 14:50 De omgevingsdialoog: laagdrempelig, effectief en op afstand - Lianne van Doesburg en Sander Klein Obbink - ontwerpbureau Nieuwblauw

Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden. De ontwerpers van NieuwBlauw - geven met behulp van participatietools vorm aan effectieve en laagdrempelige omgevingsdialogen. Een beeldende communicatie is hierbij essentieel. Aan de hand van enkele voorbeelden lieten Lianne van Doesburg en Sander Klein Obbink zien dat voor elk initiatief een omgevingsdialoog is op te zetten die aansluit bij de complexiteit van de opgave én die tevens uit te voeren is binnen de huidige Covid-maatregelen van de landelijke overheid.

Bekijk de presentatie van Sander en Lianne hier Bekijk de video van Sander en Lianne hier

15april-1