<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=308277805434935&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Participatie slimmer organiseren?   073 782 02 98

  • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

6 APRIL 2022 | SMARTICIPATIE INSPIRATIESESSIE | 10 TOT 14.30 UUR

"Van participatiebeleid naar betrokkenheid"

Veel interactie bij de eerste fysieke InspiratieSessie dit jaar. De energieke inleidingen van Roy Geers (gemeente 's-Hertogenbosch), Elske Oost-Mulder (OBB Ingenieursbureau), Sonja Nossent (Zeeland Bruist) en Max Visser en Simone Verbon (Sweco) over hun ervaringen vanuit de praktijk met inwonerparticipatie leidden tot mooie gesprekken met de deelnemers.

"Participatie kan niet vroeg genoeg starten"; was de boodschap. En elk traject vraagt om maatwerk voor het beste resultaat. Slimme samenwerkingen en co-creatie zijn in opkomst en na corona is hybride de toon.
De kracht zit in de mix van digitale oplossingen en fysieke bijeenkomsten.

KLIK op de FOTO van de presentator en DOWNLOAD de presentatie.

Impressie InspiratieSessie 6 april 2022

 

PROGRAMMA

Participatiebeleid en bestuur - Roy Geers (wethouder participatie gemeente 's-Hertogenbosch )

Wat zijn de doelen van de stad 's-Hertogenbosch, hoe zet een college daar op in en wat zijn na vier jaar de resultaten en geleerde lessen?

Roy nam ons mee in de Bossche Omgevingsdialoog en had direct veel interactie met vrijwel alle deelnemers. Zo vaak heb je niet de kans om een wethouder het spreekwoordelijke hemd van het lijf te vragen. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft al diverse mooie participatietrajecten gestart en is zich bewust dat het anders en inclusiever moet dan voorheen.

Klik op de foto voor de presentatie van Roy:

Roy Geers

Speels gebruikersonderzoek in gemeente Heerenveen - Elske Oost-Mulder (adviseur en partner OBB Ingenieursbureau)

Onderzoek naar gebruik en wensen vanuit perspectief gebruikers en omwonenden. Door koppeling van fysieke marketing met online bevraging worden diverse invalshoeken voor het invullen geborgd en niet alleen het eigen perspectief bekeken. Speels element werd gecreëerd omdat er prijzen te winnen waren als observatieteams.

Elske's bevlogenheid is aanstekelijk! Haar dagelijkse laagdrempelige aanpak kwam optimaal tot zijn recht tijdens de interactie met de deelnemers. Speels, maar inhoudelijk spot-on! Ontwikkeling in de openbare ruimte mag - of móet zelfs- integraler. Door inzet van het BOSS principe (Bewegen, Ontmoeten, Spelen en Sporten) weet OBB een positieve impact te maken. En door gebruik te maken van Maptionnaire wordt bovendien snel belevingsdata inzichtelijk. Dit samen versnelt de ontwikkeling van behoefte-gestuurde plannen.

Klik op de foto voor de presentatie van Elske:

 Elske Oost-Mulder

Samen met inwoners naar een aardgasvrij Zeeland - Sonja Nossent (coördinator Traject Energieke Gemeenten)

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2050 alle woningen en gebouwen van het aardgas af zijn. Wijken en dorpen gaan dus overschakelen naar duurzame energie. In de overschakeling hiernaartoe is een actieve rol van inwoners en inwonergroepen van groot belang. Dat vraagt dus om meepraten, meedenken, meebeslissen en meedoen bij het maken en uitvoeren van de plannen. Dat geldt voor de Transitievisie Warmte en ook voor de latere Wijkuitvoeringsplannen. Het traject Energieke Gemeenten reikt drie hulpmiddelen aan om praktisch handen en voeten te geven aan deze participatie.

In 1 uur gedetailleerd kunnen vertellen wat de afgelopen 2 jaar is gerealiseerd kan niet iedereen. Sonja wél! Met veel passie en oog voor details gaf Sonja ons een inkijkje in de Sociale Warmte Atlas Zeeland, de Participatie Toolkit en het Doe & Leer Lab. Met als toetje het vierde instrument: de leidraad voor inwonerparticipatie. Stuk voor stuk waardevolle hulpmiddelen voor gemeenten om hun participatie beter te organiseren.

Klik op de foto voor de presentatie van Sonja:

Sonja Nossent

De kracht van online participatie - Max Visser en Simone Verbon (consultant en omgevingsmanager bij Sweco)

Door corona en thuiswerken is er een scala aan nieuwe mogelijkheden voor participatie ontstaan. Sweco licht met voorbeelden uit de praktijk toe hoe het gebruik van online participatietools projecten verrijkt, laagdrempelig en democratisch maakt, en verrassende inzichten oplevert.

Hoorn, Krommenie-Assendelft en Volendam. Slechts een aantal aansprekende praktijkvoorbeelden die Max en Simone gebruikten om te laten zien dat online participatie tot prachtige resultaten leidt.
Met het natuurbelevingsonderzoek Zuid-Kennemerland misschien wel als hoogtepunt, waar maar liefst 1.200 respondenten hun digitale mening deelden. En we leerden zelfs een nieuwe term: belparticipatie. Noodgedwongen tijdens corona, maar verrassend succesvol.

Klik op de foto voor de presentatie van Simone en Max:

Simone Verbon en Max Visser