<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=308277805434935&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Participatie slimmer organiseren?   073 782 02 98

  • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Omarm de koude kalkoen

Om misverstanden of teleurstelling te voorkomen, eerst even dit:
ik ga het niet hebben over Kerst. 
 
Ongetwijfeld worden we de komende weken weer bedolven onder welgemeende Kerstgroeten, Nieuwjaarswensen én… goede voornemens. 
 
Ik haat goede voornemens. 
 
Altijd als ik mensen hoor over hun plechtige belofte om komend jaar écht beter te gaan bewegen of gezonder te leven, denk ik jaja… het zal wel. 
 
Niet dat ik van nature cynisch of achterdochtig ben, maar iedereen weet toch dat Dry January regelmatig stopt bij de eerste de beste Nieuwjaarsborrel en dat sportscholen vanaf de lente pas écht goed geld gaan verdienen vanwege de hoge aantallen no-shows en afhakers?
 
En waarom moeten ‘goede’ voornemens per se starten per 1 januari? Hoe zit dat? Soms lijkt het alsof we als lemmingen collectief richting de Kerstvakantie moeten racen, want daarna houdt de wereld op te bestaan en wordt ie opnieuw geschapen na de oliebollen en champagne...

Kom op zeg! Jullie weten toch beter?
 
Neem een voorbeeld aan mijn moeder. Rokend vanaf haar 14e. Belinda menthol om precies te zijn - met als piekprestatie 2 pakjes per dag. 
 
Maar na een carrière van 30 jaar als fanatiek beroepsroker, besloot mijn moeder dat het roer om moest: precies één week vóór Carnaval. Haar redenering was prachtig in alle eenvoud: “Als ik Carnaval doorkom zonder sigaret, kan ik de rest van mijn leven ook zonder…”.
 
We zijn inmiddels bijna 30 jaar later en ze heeft geen sigaret meer aangeraakt. Diep respect. 
 
Haar motto: niet lullen, maar poetsen – ze had uit Rotterdam kunnen komen.
 
Tegen iedereen met ‘goede’ voornemens wil ik zeggen: “Stop er alsjeblieft mee!”. Hou jezelf en anderen niet voor de gek, maar start vandáág nog met de dingen die je wil veranderen. Meteen.

Of zoals de Engelstaligen zeggen: “Cold turkey”.

Voor iedereen met goede voornemens qua participatie: wacht niet op een geschikt project, de Omgevingswet of een afgeronde visie of beleid. Doe het gewoon. Participeer en leer. Luister oprecht. En oordeel niet te vroeg. Het zal je verbazen hoe waardevol dit is. 
 
Klik hieronder om te zien hoe wij het doen:

ONTDEK DE SMARTICIPATIE METHODE

Hulp nodig? Bel me. Gewoon doen.

OF BOEK HIER JE AFSPRAAK

P.S.: Voordat ik het vergeet… Ik wens jullie allemaal ontzettend veel geluk, gezondheid en succes toe voor het nieuwe jaar! 😉

Team Smarticipatie

Team Smarticipatie

Topics: Frank

Meer berichten