<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=308277805434935&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Participatie slimmer organiseren?   073 782 02 98

  • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

14 februari 2023 | Lunchwebinar | Smarticipatie en Mett

Terugblik lunchwebinar Smarticipatie & Mett

Smarticipatie en Mett: bij ons allebei staat samenwerking en kennisdeling centraal bij (online) participatie. Dat heeft geleid tot de integratie van de Smarticipatie tools in het Mett platform. Tijdens ons gezamenlijke lunchwebinar bespraken we hoe dat er in de praktijk uitziet.

Heb je de Webinar gemist of wil je hem nog eens rustig terugkijken? Dat kan!

pdf logo
       

 

Smarticipatie ontzorgt bij participatietrajecten en biedt visuele, laagdrempelige en locatiegebonden tools voor participatie.


Zoals Maptionnaire, een Finse tool - gebruikt in meer dan 40 landen - waarmee alle betrokkenen zelf aan het woord kunnen komen. Vooral als het gaat om hun eigen buurt willen inwoners graag meedenken en geïnformeerd worden, maar niet altijd per se tijdens een bewonersbijeenkomst op een regenachtige woensdagavond. Met Maptionnaire kun je inwoners digitaal informeren en bevragen. Ze doen mee op het moment dat het hun het beste uitkomt.

Maptionnaire is een online toepassing, waarmee je locatiegebonden enquêtes kunt opstellen, bijvoorbeeld als aanvulling op - of zelfs tijdens - informatiebijeenkomsten. Maptionnaire is letterlijk de ‘map in de questionnaire’. De kaart wordt dus geïntegreerd in de enquête. Je kunt (belevings-)vragen koppelen aan een punt op de kaart. Er zijn verschillende reactie-mogelijkheden beschikbaar, bijvoorbeeld tekenen op de kaart, burgerinitiatieven starten of budgetten toekennen. Elke enquête kun je eenvoudig zelf samenstellen, met het gebruiksgemak van PowerPoint of “digitale Lego”. Je kiest eenvoudig en snel uit diverse kaartelementen, kleuren, vraagelementen en antwoordcategorieën. Klik hier voor de Maptionnaire demo, of hier voor de Maptionnaire omgeving over Toekomstvisie Duurlo. Op onze projectpagina zijn nog meer praktijkvoorbeelden te bekijken.

De Dagen.app is een aparte oplossing, los van Maptionnaire. Dit interactief online dashboard wordt gevuld met data uit Maptionnaire, maar kan ook gevuld worden door andere databronnen. Het biedt allerlei mogelijkheden om de data te analyseren en te bekijken. Via heatmaps en diagrammen visualiseer je de data. Dit helpt niet alleen bij de professionele analyse, maar is ook een geschikte manier om de data te delen met de doelgroep. Participatie is immers een continu proces én tweerichtingsverkeer. Bekijk de dashboards bij projecten zoals op Bonaire of in Bunschoten.

Mett is het start en hart van participatie. Vanaf het initiële plan, totdat het lintje wordt doorgeknipt, kun je het Mett platform inzetten om inwoners te informeren, te laten participeren en te co-creëren. Je neemt ze mee in het volledige project en zorgt er met Mett voor dat alle informatie over het project op één plek te vinden is. Neem je inwoners bijvoorbeeld mee in een tijdlijn met het proces, veelgestelde vragen en de toekomstplannen. Mett heeft een geavanceerde rollen- en rechtenstructuur waarmee je per doelgroep kunt bepalen wat inwoners mogen doen op het platform. Mett heeft zowel informatieve als participatieve elementen die je naar eigen inzicht onbeperkt kunt inzetten. Voorbeelden van hoe Mett wordt ingezet zie je op Wij in Vught, Met Sittard-Geleen, Samen Bernheze of Denk mee over Soest.

Waarom Mett en Smarticipatie?
De combinatie van Smarticipatie en Mett betekent dat je altijd alles op 1 plek kunt verzamelen en beheren. Via een URL is alles over het project te vinden. De slimme tools van Smarticipatie, met alle achtergrondinformatie in Mett. Gewoon op jouw vertrouwde gemeentelijke participatieplatform. Het Mett platform kun je gebruiken als start en hart waarmee alle kanalen aan elkaar worden verbonden. Je behoudt voor zowel de beheerders als de inwoners het overzicht. Geen losse tools, geen losse url’s.

En dat werkt!
Klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee is het platform waar de gemeente met alle inwoners werkt aan een duurzaam eiland. Het platform is een initiatief van gemeente Goeree-Overflakkee. In samenwerking met partners Oost West Wonen, Energieloket GO en Provincie Zuid-Holland. Op het platform wordt besproken: “Hoe gaan we om met klimaatverandering? Waar halen we onze energie vandaan? Hoe gaan we onze huizen verwarmen? En hoe werken we aan een circulair Goeree-Overflakkee?”

Op deze vragen zoeken ze samen met inwoners en ondernemers van het eiland antwoorden.

Via de interactieve kaart van Maptionnaire kunnen inwoners aangeven hoe goed hun woning geïsoleerd is. In december organiseerde de gemeente een energiemarkt (buiten!) waar inwoners live konden checken hoe duurzaam hun huis is en op een MapTable aan konden geven welke maatregelen ze al genomen hadden. Vervolgens kregen ze advies welke energiebesparende maatregelen zij nog kunnen doorvoeren, waren er energiebespaarpakketten beschikbaar en was het mogelijk een bezoek van een energiecoach in te plannen. Een mooi voorbeeld van online – offline participatie, waarbij Mett fungeert als start en hart van participatie en de diverse tools van Smarticipatie de mogelijkheid bieden om de diepte in te gaan.

Linkjes naar de demo’s
Wil je eens rondklikken in Mett en zien hoe de integratie van Smarticipatie en Mett in de praktijk werkt? Maak dan hier een demo-account aan. Vervolgens kun je met naar de voorbeeldpagina.

Test Mett en Smarticipatie nu 3 maanden

  • Gepersonaliseerde Mett-omgeving
  • Inzet van Maptable, Maptionnaire & Dagen.App Dashboard
  • Volledig in eigen huisstijl
  • Onbeperkt aantal gebruikers en respondenten
  • Professionele begeleiding van adviseurs


Van € 7.070,- voor € 4.995,- (excl BTW)

SPREKERS

 Frank van Ballegooyen  Natalie Rohlof  Wyko Coopman

Veelgestelde vragen

Wat zijn de prijzen voor Smarticipatie, Mett en de combinatie?
Mett rekent € 5.150,- voor het jaarabonnement (onbeperkt gebruik, onbeperkt aantal gebruikers). De installatiekosten komen uit tussen 10.000 en 15.000 euro.

Als je Mett en Maptionnaire al gebruikt, dan zijn de installatiekosten nihil. Tijdens een online meeting leggen we dan de koppeling en laten we je zien hoe je als beheerder de beide systemen kunt integreren.

Kosten Smarticipatie
Als je al Mett gebruikt, dan raden we je aan contact op te nemen met Frank van Smarticipatie. Er zijn namelijk meerdere mogelijkheden, afhankelijk van het aantal projecten dat je zou willen onderbrengen in Maptionnaire. Maptionnaire toegang (dus alleen een abonnement) voor een jaar begint bij EUR 6.150,-. Dan heb je 5 projecten ter beschikking.

Stel, ik maak al gebruik van Smarticipatie en Mett. Hoe gaat de installatie dan in zijn werk?
Als je Mett en Maptionnaire al gebruikt, dan kun je Maptionnaire al binnen 24 uur beschikbaar hebben via Mett. Tijdens een online meeting leggen we dan de koppeling en laten we je zien hoe je als beheerder de beide systemen kunt integreren.

Hoe zit het met de toegankelijkheid en privacy?
Mett, de Dagen.app en Maptionnaire voldoen alledrie aan de toegankelijkheidseisen, de WCAG 2.0 en de AVG.

Kunnen er verschillende lagen in de kaart gezet worden? Om zo bijvoorbeeld het projectgebied aan te geven.
Ja, er kunnen kaartlagen worden toegevoegd (Shapefile en GeoJSON)

Kan je stoppen met de vragen en later terug komen bij de vraag waar je gebleven was? Handig als je nog geen foto hebt, maar deze wel wilt toevoegen...
Ja, dat kan, je keert dan terug naar waar je was gebleven.

Hoe zit het met ondersteuning bij het maken van de vragenlijsten?
Daar helpt Smarticipatie bij en al snel zul je zien dat je het zelf onder de knie hebt.

Kan je ook kenmerken van de respondenten vragen? Leeftijd etc.?
Ja, dat kan. Elke vraag die je wilt stellen omdat het van belang is voor je project, kun je stellen.

Is het ook mogelijk de keuzes te begrenzen? In elk geval aan de voorkant verwachtingen duidelijk maken.
Ja, dat is zeker mogelijk. Je kunt doelgebieden afkaderen, maar ook het aantal punten dat je mag plaatsen, etc.

Als je een licentie hebt voor Maptionnaire, zit daar dan de Dagen.app bij in?
Nee, het zijn twee aparte tools.

Hoe voorkom je dat mensen meerdere keren kunnen stemmen? Ik merk dat daar door collega’s wantrouwend naar gekeken wordt.
Je kunt instellen dat er slechts een keer per IP-adres kan worden gestemd. Dat houdt wel het risico in dat als mensen hun cache leeggooien, dat ze dan opnieuw kunnen stemmen. In de praktijk komt dit sporadisch voor en door de grote hoeveelheid respons is het effect vaak verwaarloosbaar.

Moet iemand een inlog aanmaken om te kunnen reageren?
Dat bepaal je zelf als beheerder. Het kan laagdrempelig werken om geen inlog te vragen, andersom kan het ook handig zijn om wel een inlog toe te voegen, als je later nog in gesprek wilt met die bepaalde bewoner.

Is Maptionnaire alleen gericht op de stedelijke omgeving of ook voor natuurgebieden?
Het is wereldwijd inzetbaar, geen onderscheid tussen een stedelijke omgeving, natuurgebied, water, etc.

Waar wordt de data bewaard van Mett en van Maptionnaire?
Van beide oplossingen wordt de data bewaard in de EEG.