<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=308277805434935&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Participatie slimmer organiseren?   073 782 02 98

  • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Speelruimteplannen - Interview Annemarieke de Kloet

Interview met Annemarieke de Kloet, speellandschapper bij OBB-ingenieurs.

Over de manier waarop participatie en Maptionnaire kunnen bijdragen aan het samen inrichten van een speelse openbare ruimte.

1. Vertel ons alstublieft kort iets over uw organisatie.

Speelervaringen, sporten en ontmoetingen in de openbare ruimte hebben een grote impact op de rest van je leven. Ervaringen in de jeugdjaren dragen bij aan welzijn, gevoel van onafhankelijkheid, het vermogen om keuzes te maken en ontwikkeling van sociaal en fysiek functioneren. Kortom een compleet persoon worden. Wat nog belangrijker is: spelen, sporten en mensen ontmoeten is heel leuk!

Aantrekkelijke, bereikbare en passende speel-sport-ontmoetingsruimtes zijn onmisbaar. De gehele openbare ruimte kan dienen als speel-sport-ontmoetingsterrein, naast speciaal ontworpen plaatsen. Activiteiten zoals het bouwen van hutten, speurtochten, het maken van een klein vuur, slapen in een tent en nog veel meer dragen bij aan zelfontplooiing.

OBB streeft naar oprechte, onafhankelijke en relevante samenwerking met kinderen, jongeren en ouders om de allerbeste ontwerpen te maken voor speelruimte, speelbeleid, speeladviezen, cursussen, schoolpleinen en aanbestedingen.

2. Voordat u Maptionnaire begon te gebruiken, voor welke uitdagingen stond u bij gemeenschapsbetrokkenheid of gegevensverzameling? Welke motivatie had u om een dienst als Maptionnaire te zoeken?

Voordat we Maptionnaire gebruikten, was onze uitdaging hoe we wensen en meningen op een relevante manier konden communiceren tussen verschillende (leeftijds-) groepen. De combinatie van actuele kaartinformatie met wensen en meningen maakt het nu mogelijk om deze resultaten letterlijk in kaart te brengen. Een kaartgebaseerde vragenlijst is onmisbaar in dit tijdperk van online communicatie en het delen van informatie. Bovendien kunnen specifieke details, ervaringen en verhalen het beste worden verteld in een persoonlijk gesprek.

3. Hoe kwam u in aanraking met Maptionnaire?

We leerden Maptionnaire kennen via een voorbeeld van een lokale overheid. Zij waren erg enthousiast over deze tool. Samen bouwden we onze eerste vragenlijst. Later hebben we Smarticipatie uitgenodigd om ons een cursus te geven in het gebruik van Maptionnaire en werden we nog enthousiaster. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de aanschaf van een jaarlicentie.

4. Op welke manieren gebruikt u Maptionnaire in uw werk? Hoe bevalt dit proces?

We gebruiken Maptionnaire op verschillende niveaus of fasen in het beleid of implementatieproces. Met de juiste en gerichte vragen voor verschillende leeftijdsgroepen kunnen we een grote groep vragen om ons informatie te geven over hoe zij de openbare (speel-) ruimte gebruiken of wensen te gebruiken. Dit geeft ons beleidsinstrumenten om buiten spelen, sporten en samenkomen te promoten. Als het gaat om het maken van keuzes bij de verdeling van de openbare ruimte, kunnen verschillende (leeftijds-) groepen zeer specifieke informatie geven. Deze informatie kan worden weergegeven op een kaart met acties. Wanneer we speciale speel- of sportruimtes ontwerpen, hebben we bovendien gedetailleerde feedback nodig. Dit is ook mogelijk met Maptionnaire.

5. Hoe hebben u en / of uw organisatie baat gehad bij het gebruik van Maptionnaire? Vooral met betrekking tot de eerste uitdaging(en) waarmee u werd geconfronteerd.

We profiteren zeker van het gebruik van Maptionnaire. Meer mensen zijn geïnteresseerd en worden betrokken bij het proces van het maken van speelbeleid, keuzes of speelruimteontwerpen. Maptionnaire maakt het mogelijk om live resultaten van verschillende groepen in een presentatie te tonen. Denk aan wat de populairste speelruimte is, of wat en waar het belangrijkste knelpunt of probleem is bij het buiten spelen in een specifieke buurt.

6. Wat zou u tegen anderen zeggen die voor dezelfde uitdagingen staan als u?

Ik zou willen zeggen tegen anderen die voor dezelfde uitdagingen staan bij het betrekken en communiceren met grote groepen over de openbare ruimte om Maptionnaire te proberen. Daag je verbeelding uit en bekijk onze speelse voorbeelden!

 

Meer weten over de ruimtelijke enquête tool Maptionnaire?

Klik hier!

Default author


2019, Maptionnaire, Publieksparticipatie, Recreatie

Plan een demo

Leer meer over de uitgebreide methode van Smarticipatie en ontdek samen de kracht van participatie!

AILEEN-1