Weten hoe participatie waardevol wordt?   073 782 02 98

 • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Ontdek samen
de kracht
van participatie!

Meer mensen bereiken en betrekken?
Snel en makkelijk participatie organiseren?
Geld besparen? Het kan allemaal.


Onze methode

Wat is participatie?

Al een aantal jaren komt men de term veelvuldig tegen: participatie. Het is echter nog niet voor iedereen duidelijk wat er precies mee wordt bedoeld. Het kan namelijk in heel veel contexten worden gebruikt. Als je het gaat toepassen op de relatie tussen de overheid en de burgers, betekent het dat organisaties, groepen of individuen invloed kunnen uitoefenen op de beslissingen die vanuit de politiek worden genomen over zaken die hen aangaan.

Informeren en participeren is niet hetzelfde

Participatie gaat veel verder dan bewoners informeren over wat er is besloten. Als je wordt geïnformeerd is er immers al bepaald wat er gaat gebeuren en kun je geen invloed meer uitoefenen. Participeren daarentegen is beleid én keuzes maken samen met burgers. Dat wil zeggen: bewust de keuze maken om op eigen initiatief de burgers te betrekken bij het beleid. En dat is precies waar wij voor staan en waaraan we graag ons steentje willen bijdragen. Wij faciliteren een betrokken samenleving, waarbij de verschillende stakeholders op een gelijkwaardige manier kunnen meepraten en samen tot de meest geschikte keuzes kunnen komen. Als participatie-experts beschikken wij over een breed scala aan tools die hierbij ingezet kunnen worden.

Waarom vinden wij participatie zo belangrijk?

Eeuwenlang is er door machtshebbers uitgegaan van een Top-down benadering: er werd van bovenaf besloten wat het beste was voor de samenleving. Hierbij werden de belangen van de verschillende partijen niet altijd meegenomen. Anno nu werkt dit niet meer. Als je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de beslissingen die worden genomen, voel je je ook geen onderdeel meer van de samenleving. Al snel sta je tegenover elkaar, in plaats van naast elkaar. Laat je burgers, bedrijven en overheid gezamenlijk de koers bepalen, dan wordt er gebouwd aan een mooie leefomgeving van en voor iedereen.

Hoe faciliteren wij participatie?

Smarticipatie biedt hulp bij participatie. Eén ding is de noodzaak en het belang van participatie erkennen. Een ander ding is weten hoe je het proces in goede banen kunt leiden. Wij begrijpen heel goed dat het vormgeven van participatie in de praktijk best lastig kan zijn. Daarom bieden wij verschillende diensten aan om je hierbij te ondersteunen.

Inspiratie

Af en toe heb je voornamelijk inspiratie nodig. Dit kan op verschillende manieren. Een goed begin is om even te sparren met iemand die je op kan weg te helpen. Hiervoor bieden wij het gratis inspiratie uurtje aan. Verder zijn er op maat gemaakte Inspiratie Sessies mogelijk, afhankelijk van de behoefte. Neem eens een kijkje op de website bij "Eerdere Events" om een indruk te krijgen van wat je mag verwachten.

Advies

Ook zijn wij beschikbaar voor advies over de wijze waarop je effectief de participatie kunt vormgeven binnen jouw bedrijf of organisatie. Indien gewenst, begeleiden wij het hele proces.

Workshops

Natuurlijk organiseren wij diverse workshops waarin je kennis kunt maken met de verschillende (digitale en online) tools die wij aanbieden om het participatieproces te optimaliseren.

Waar bieden wij onze diensten aan

Wij werken door het hele land en hebben in al heel wat steden mooie participatieprojecten gedraaid, onder andere in:

 • Almere
 • Amsterdam
 • Breda
 • Den Bosch
 • Den Haag
 • Dordrecht
 • Eindhoven
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Utrecht
 • Groningen

Maak kennis met ons op onderstaande events

september 28, 2023
Vakbeurs Openbare Ruimte
 • 27 & 28 september 2023
Jaarbeurs, Utrecht, stand 4.1.52
oktober 13, 2023
Landelijke Omgevingsmanagementdag
 • 13 oktober 2023
Congrescentrum 1931, 's-Hertogenbosch
oktober 31, 2023
Lunch webinar met Mett
 • 31 oktober  2023
ONLINE

Wij werken samen met

Bekijk onze inspirerende projecten

Samen voor een klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee doet onderzoek naar hoe de dorpen qua klimaat zo goed mogelijk voorbereid kunnen zijn op de toekomst. Uiterlijk in 2050 verwarmen w.

Denk en doe mee: Gebiedsvisies gemeente Opmeer

De gemeente Opmeer gaat twee centrumgebieden aanpakken; dorpscentrum Opmeer-Spanbroek en Hoogwoud-Oost. In beide gebieden spelen allerlei belangen, id.

Op zoek naar het verhaal van Land van Cuijk

De nieuwe gemeente Land van Cuijk is op zoek naar haar identiteit. Hiervoor is het belangrijk om de verhalen in kaart te brengen. Dit is gedaan met be.

Plan een demo

Leer meer over de uitgebreide methode van Smarticipatie en ontdek samen de kracht van participatie!

AILEEN-1