<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=308277805434935&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Participatie slimmer organiseren?   073 782 02 98

 • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Ontdek samen
de kracht
van participatie!

Meer mensen bereiken en betrekken?
Snel en makkelijk participatie organiseren?
Geld besparen? Het kan allemaal.


Ontdek onze Methode

Wat is participatie?

Al een aantal jaren komt men de term veelvuldig tegen: participatie. Het is echter nog niet voor iedereen duidelijk wat er precies mee wordt bedoeld. Het kan namelijk in heel veel contexten worden gebruikt. Als je het gaat toepassen op de relatie tussen de overheid en de burgers, betekent het dat organisaties, groepen of individuen invloed kunnen uitoefenen op de beslissingen die vanuit de politiek worden genomen over zaken die op hen van toepassing zijn.

Informeren en participeren is niet hetzelfde

Participatie gaat veel verder dan bewoners informeren over wat er is besloten. Als je wordt geïnformeerd is er immers al bepaald wat er gaat gebeuren en kun je geen invloed meer uitoefenen. Participeren daarentegen is beleid én keuzes maken tezamen met burgers. Dat wil zeggen: bewust de keuze maken om op eigen initiatief de burgers te betrekken bij het beleid. En dat is precies waar wij voor staan en waaraan we graag ons steentje willen bijdragen. Wij faciliteren een betrokken samenleving, waarbij de verschillende stakeholders op een gelijkwaardige manier kunnen meepraten en samen tot de meest geschikte keuzes kunnen komen. Als participatie-experts beschikken wij over een breed scala aan tools die hierbij ingezet kunnen worden.

Waarom vinden wij participatie zo belangrijk?

Eeuwenlang is er door machtshebbers uitgegaan van een Top-down benadering: er werd van bovenaf besloten wat het beste was voor de samenleving. Hierbij werden de belangen van de verschillende partijen niet altijd meegenomen. Heden ten dage werkt dit niet meer. Als je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de beslissingen die worden genomen, voel je je ook geen onderdeel meer van de samenleving. Al snel sta je tegenover elkaar, in plaats van naast elkaar. Laat je burgers, bedrijven en overheid gezamenlijk de koers bepalen, dan wordt er gebouwd aan een mooie leefomgeving van en voor iedereen.

Hoe faciliteren wij participatie?

Smarticipatie ondersteunt bij participatie. Eén ding is de noodzaak en het belang van participatie erkennen. Een ander ding is weten op welke wijze je het proces in goede banen kunt leiden. Wij begrijpen heel goed dat het vormgeven van participatie in de praktijk best lastig kan zijn. Daarom bieden wij verschillende diensten aan om je hierbij te ondersteunen.

Inspiratie

Af en toe heb je voornamelijk inspiratie nodig. Dit kan op verschillende manieren. Een goed begin is om even te sparren met iemand die je op kan weg te helpen. Hiervoor bieden wij het gratis inspiratie uurtje aan. Verder zijn er op maat gemaakte Inspiratie Sessies mogelijk, afhankelijk van de behoefte. Neem eens een kijkje op de website bij "Eerdere Events" om een indruk te krijgen van wat je mag verwachten.

Advies

Als communicatie en adviesbureau zijn wij beschikbaar voor advies over de wijze waarop je effectief de participatie kunt vormgeven binnen jouw bedrijf of organisatie. Indien gewenst, begeleiden wij het hele proces.

Workshops

Natuurlijk organiseren wij diverse workshops waarin je kennis kunt maken met de verschillende (digitale en online) tools die wij aanbieden om het participatieproces te optimaliseren.

Waar bieden wij onze diensten aan

Wij werken door het hele land en hebben in al heel wat steden mooie participatieprojecten gedraaid, onder andere in:

 • Almere
 • Amsterdam
 • Breda
 • Den Bosch
 • Den Haag
 • Dordrecht
 • Eindhoven
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Utrecht
 • Groningen

Maak kennis met ons op onderstaande events

juni 25, 2024
VNG Congres (stand 24)
 • 25 en 26 juni 2024
Boskoop en Gouda
september 26, 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte
 • 25 en 26 september 2024
Utrecht
oktober 30, 2024
LOMD
 • 30 oktober 2024
's-Hertogenbosch

Wij werken samen met

Bekijk onze inspirerende projecten

Nieuw ondernemingsplan - Stadlander

Interview met Bianca Jacobs, communicatiemanager, woningcorporatie Stadlander. Stadlander is in 2023 aan de slag gegaan met een nieuw Ondernemingsplan.

Recreatieonderzoek Nieuw Wulven - Staatsbosbeheer

Met meer dan 1.000 respondenten heeft Staatsbosbeheer afgelopen zomer een uniek inkijkje gekregen in het recreatiegedrag van bezoekers in het park Nie.

Duurzame Polder - Gemeente Oss | Den Bosch

In de Duurzame Polder willen gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch, de provincie Noord-Brabant en het Rijk duurzame energie opwekken met windmolens. Met g.

Plan een demo

Leer meer over de succesvolle methode en digitale tools van Smarticipatie en ontdek samen de kracht van participatie!

Aileen