Weten hoe participatie waardevol wordt?   073 782 02 98

 • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Ontdek samen
de kracht
van participatie!

Meer mensen bereiken en betrekken?
Snel en makkelijk participatie organiseren?
Geld besparen? Het kan allemaal.


Onze methode

Burgerparticipatie binnen de gemeente

Zowel burgerparticipatie als overheidsparticipatie doen zich met name voor op lokaal niveau. Dit is logisch. De gemeente waarin we wonen is nu eenmaal een plaats die van grote invloed is op ons dagelijkse leven. Hier bevinden zich de parken waar we de hond uitlaten, de speelruimtes voor onze kinderen of het buurthuis waar we samenkomen. Als de overheid daadwerkelijk draagvlak wil creëren, is het noodzakelijk dat het beleid samen met de burgers wordt gemaakt. Voor de gemeente zelf, maar ook voor de advies – en communicatiebureaus, architectenbureaus of projectontwikkelaars, is het essentieel om burgerparticipatie mee te nemen in hun aanpak. De inwoners zijn de experts wat betreft alle plus-en minpunten van hun leefomgeving. Ze ervaren het tenslotte dagelijks door er gebruik van te maken.

Burgerparticipatie organiseren

Smarticipatie biedt hulp bij het inspireren, adviseren en organiseren van het participatieproces. Wij hebben de afgelopen jaren een groot aantal projecten begeleid, waarbij wij op verschillende manieren de participatie hebben gefaciliteerd. Bijvoorbeeld bij OBB Ingenieurs, die zich bezighielden met speelruimte plannen. Of Gebiedsmanagers, bij wie de focus lag op de openbare ruimte. En natuurlijk de gemeente Amsterdam, waar wij actief waren bij diverse projecten.

Tools voor burgerparticipatie binnen de gemeentes

Bovengenoemde voorbeelden zijn succesvolle projecten geweest die een ding gemeen hadden: het gebruik van een van onze beste online tools, namelijk Maptionnaire. Voordat de tool daadwerkelijk wordt ingezet bij een participatieproject, wordt er door Smarticipatie een workshop aangeboden, waarbij het gebruik wordt uitgelegd. Meer is ook niet nodig, Maptionnaire is heel gebruiksvriendelijk, zowel voor de initiatiefnemer als voor de respondenten.

De voordelen van Maptionnaire

Maptionnaire biedt de mogelijkheid om zeer intuïtief te werk te gaan, wat een enorm voordeel is. Zeker als zich onder de potentiële respondenten mensen bevinden die moeite hebben met online communicatie. Verder is deze tool simpel en duidelijk in de opzet en bovendien zeer visueel ingesteld. Er kunnen enquêtes worden afgenomen waarbij er naar de beleving, meningen en ideeën over een bepaald onderwerp wordt gevraagd. De verworven data wordt daarna weergegeven op een digitale kaart. Op deze kaart kan bovendien getekend worden en er kunnen opmerkingen worden toegevoegd. Er is dus veel meer mogelijk dan met de standaard gratis enquêtetool. De inwoners van een bepaalde gemeente of wijk kunnen op deze manier andere stakeholders van waardevolle informatie over hun leefomgeving voorzien. Bovendien kunnen er een aantal voorstellen of opmerkingen worden toegevoegd. De Data Generation Application, kortweg Dagen.App, kan in combinatie met Maptionnare gebruikt worden. Binnen Dagen.App wordt er een digitaal dashboard aangeboden, waarbij de resultaten van de ênquete online op verschillende manieren weergegeven kunnen worden. Bijvoorbeeld in grafieken of diagrammen. Nog een manier om geografisch de resultaten terug te koppelen is de Online Responskaart. Per locatie kan de reactie die voor de desbetreffende plek is gegeven, bekeken worden. In diverse gemeentes hebben wij inmiddels al geholpen met het faciliteren van participatie traject, zoals in:

 • Almere
 • Amsterdam
 • Breda
 • Den Bosch
 • Den Haag
 • Dordrecht
 • Eindhoven
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Utrecht
 • Groningen

Maak kennis met ons op onderstaande events

september 28, 2023
Vakbeurs Openbare Ruimte
 • 27 & 28 september 2023
Jaarbeurs, Utrecht, stand 4.1.52
oktober 13, 2023
Landelijke Omgevingsmanagementdag
 • 13 oktober 2023
Congrescentrum 1931, 's-Hertogenbosch
oktober 31, 2023
Lunch webinar met Mett
 • 31 oktober  2023
ONLINE

Wij werken samen met

Bekijk onze inspirerende projecten

Samen voor een klimaatkrachtig Goeree-Overflakkee

Goeree-Overflakkee doet onderzoek naar hoe de dorpen qua klimaat zo goed mogelijk voorbereid kunnen zijn op de toekomst. Uiterlijk in 2050 verwarmen w.

Denk en doe mee: Gebiedsvisies gemeente Opmeer

De gemeente Opmeer gaat twee centrumgebieden aanpakken; dorpscentrum Opmeer-Spanbroek en Hoogwoud-Oost. In beide gebieden spelen allerlei belangen, id.

Op zoek naar het verhaal van Land van Cuijk

De nieuwe gemeente Land van Cuijk is op zoek naar haar identiteit. Hiervoor is het belangrijk om de verhalen in kaart te brengen. Dit is gedaan met be.

Plan een demo

Leer meer over de uitgebreide methode van Smarticipatie en ontdek samen de kracht van participatie!

AILEEN-1