<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=308277805434935&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Participatie slimmer organiseren?   073 782 02 98

 • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Ontdek samen
de kracht
van participatie!

Meer mensen bereiken en betrekken?
Snel en makkelijk participatie organiseren?
Geld besparen? Het kan allemaal.


Onze methode

Online participatietools

De afgelopen jaren is de ontwikkeling en perfectionering van e-participatietools in een stroomversnelling geraakt. Dit heeft geresulteerd in een groot scala aan online participatietools. Zeker na Covid-19 is digitaal participeren in onze huidige samenleving niet meer weg te denken. Digitale burgerparticipatie vormgeven is echter geen eenvoudige taak. Gelukkig zijn er intussen een groot aantal praktijkervaringen met e-participatietools gebundeld om als inspiratie te kunnen dienen. Voorbeelden hiervan zijn de Keuzewijzer e-tools of de Inspiratiegids digitale participatie omgevingswet. Je hoeft het ook niet alleen te doen. Bij Smarticipatie zijn wij gespecialiseerd in digitale participatie en kunnen wij je niet alleen begeleiden, maar hierin ook volledig ontzorgen.

Wij hebben ruime ervaring met online én digitale participatietools die grote voordelen met zich meebrengen. Ze helpen om een groep mensen te bereiken die normaal gesproken met traditionele communicatiemiddelen buiten de boot valt. Daarnaast hebben we de intentie om burgerparticipatie inclusiever, democratischer en transparanter te maken. Transparanter en democratischer, omdat digitale tools inzicht kunnen geven in de inbreng van anderen en aan elke inbreng dezelfde waarde wordt toegekend. Het gaat niet meer om de positie van een persoon en zijn netwerk, maar om de kwaliteit van het idee of de onderbouwing van een keuze. Inclusief, omdat alle burgers mee kunnen doen vanaf het apparaat dat zij zelf kiezen en op het moment dat het hen uitkomt.

Waar moeten online participatietools aan voldoen?

Om effectief, transparant en inclusief te zijn, is het essentieel dat de digitale participatietool ook daadwerkelijk aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van de deelnemende groep. De tool moet ingericht zijn op eventuele fysieke en mentale beperkingen, toegankelijk zijn voor laaggeletterden, ondersteuning bieden voor meertaligheid enz. Tevens dient deze aan een ethische code te voldoen waarbij anonimiteit en privacy gegarandeerd worden. Daarnaast moet er bij online burgerparticipatie een tool worden ingezet die ook daadwerkelijk een gelijkwaardige participatie van burgers en evenredige representatie van verschillende meningen faciliteert.

Een voorbeeld van zo´n tool waarmee wij werken bij Smarticipatie is de Online Responsekaart, waarbij de resultaten van bijvoorbeeld een online enquête worden weergegeven op een kaart. Alle deelnemers hebben op deze manier zicht op de antwoorden van andere respondenten en waar deze antwoorden precies gegeven zijn. Door te filteren op diverse categorieën, zoals leeftijd of woonwijk, kunnen resultaten makkelijk vergeleken en geanalyseerd worden. Een andere tool, die uitblinkt wat betreft toegankelijkheid, transparantie en mogelijkheden om inclusie te bevorderen, is Maptionnaire.

De voordelen van Maptionnaire

Bij Smarticipatie zijn wij exclusief partner van Maptionnaire; een zeer toegankelijke en gebruikersvriendelijke e-participatietool, waarmee het maken van digitale enquêtes een stuk makkelijker wordt. Het is de ideale tool om respondenten naar belevingen en ideeën te vragen en wordt ook vaak ingezet door de provincie, veiligheidsregio, staatsbosbeheer, waterschap en in het onderwijs. Ook in het bedrijfsleven kan deze tool worden ingezet, zoals door een adviesbureau, bouwbedrijf, ingenieursbureau of onderzoeksbureau. Na het afnemen van de online enquête worden de resultaten in Maptionnaire gekoppeld aan locaties. De organisaties en ondernemingen die met Maptionnaire gewerkt hebben zijn al zeer enthousiast. Zo wordt er onder andere aangegeven dat de respons opmerkelijk groot was. Ook het feit dat het met behulp van de kaarttool mogelijk is om informatie en opmerkingen toe te voegen aan bepaalde locaties is een absolute meerwaarde. Ben je benieuwd geworden naar Maptionnaire? Laat je gegevens achter en je hebt toegang tot gratis participatie! Volg het voorbeeld van de volgende steden waar wij participatie hebben begeleid:

 • Almere
 • Amsterdam
 • Breda
 • Den Bosch
 • Den Haag
 • Dordrecht
 • Eindhoven
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Utrecht
 • Groningen

Maak kennis met ons op onderstaande events

maart 21, 2024
Participatie Parade
 • 21 maart 2024
Basecamp Utrecht
april 18, 2024
Geo Experience HAS
 • 18 april 2024
Den Bosch
april 25, 2024
InspiratieSessie
 • 25 april 2024
Online
juni 25, 2024
VNG Congres
 • 25 en 26 juni 2024
Boskoop en Gouda

Wij werken samen met

Bekijk onze inspirerende projecten

Recreatieonderzoek Nieuw Wulven - Staatsbosbeheer

Met meer dan 1.000 respondenten heeft Staatsbosbeheer afgelopen zomer een uniek inkijkje gekregen in het recreatiegedrag van bezoekers in het park Nie.

Duurzame Polder - Gemeente Oss | Den Bosch

In de Duurzame Polder willen gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch, de provincie Noord-Brabant en het Rijk duurzame energie opwekken met windmolens. Met g.

Invulling van de Havenkade – Gemeente Assen

Deze zomer heeft de gemeente Assen haar inwoners gevraagd mee te denken over de toekomstige invullen va de Havenkade. Een zeer visuele bevraging. Them.

Plan een demo

Leer meer over de uitgebreide methode van Smarticipatie en ontdek samen de kracht van participatie!

AILEEN-1