<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=308277805434935&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Participatie slimmer organiseren?   073 782 02 98

 • Er zijn geen suggesties want het zoekveld is leeg.

Ontdek samen
de kracht
van participatie!

Meer mensen bereiken en betrekken?
Snel en makkelijk participatie organiseren?
Geld besparen? Het kan allemaal.


Ontdek onze Methode

Online participatie

Een groot deel van de communicatie gaat tegenwoordig digitaal. Burgers weten elkaar te vinden via WhatsApp-groepen en Facebookpagina's en evenementen worden vaak digitaal georganiseerd. Ook de overheid is al een tijdje geleden gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden om burgers digitaal te betrekken bij het beleid. Covid-19 heeft dit proces in een stroomversnelling gebracht, omdat digitale participatie niet meer een keuze was, maar een noodzaak werd.

Voordelen van digitaal participeren

Digitale participatie heeft een heel aantal voordelen. In de eerste plaats kunnen grote groepen burgers sneller en makkelijker betrokken worden. Je bereikt bovendien een groep die om diverse redenen zich met de traditionele participatietools afzijdig hield. Bijvoorbeeld omdat ze door een beperking niet in staat waren om hun woning te verlaten. Of een groep die door werk en zorg voor gezin op een bepaald tijdstip niet op een bepaalde locatie aanwezig konden zijn. Of zich niet comfortabel voelden om hun mening te geven in een grote groep.

E-participatie biedt de optie om mee te doen vanuit huis en op een moment dat het de deelnemers uitkomt. Bovendien krijgen mensen de kans om in een rustige en vertrouwde omgeving na te denken over hun antwoorden. Dit is ook van belang op het moment dat er een taalbarrière is. De digitale kaart maakt meedoen ontzettend laagdrempelig. Ga je participatie online organiseren dan kun je hier rekening mee houden in het taalgebruik. Verder is je persoonlijkheid ook minder van belang. Extroverte mensen, die het hoogste woord voeren en over grote overredingskracht bezitten, voeren vaak de boventoon in fysieke bijeenkomsten. Hierdoor wordt een bepaalde groep ondergesneeuwd of voelt zich onder druk gezet om mee te gaan met degene die het hardste roept.

Online participatie faciliteren

De enorme wildgroei aan online participatiemogelijkheden biedt mooie kansen, maar dit kan ook overweldigen. Wil je graag iets gaan doen met digitale burgerparticipatie maar weet je nog niet precies op welke manier? Bij Smarticipatie helpen wij je graag op weg. Wij begeleiden je, zoals bij de keuze van de juiste online tools, of met advies over hoe je zo veel mogelijk mensen op een effectieve manier online kunt bereiken. Ook kunnen wij je volledig ontzorgen door het hele participatieproces vorm te geven.

Zoek je met name Inspiratie? Op deze website kun je een kijkje nemen bij de projecten die wij al hebben uitgevoerd of bij de evenementen die wij gratis organiseren. De bijeenkomsten die wij faciliteren zijn op professionals gericht en hebben als doel het delen van kennis. Verschillende organisaties brengen je op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van participatieprocessen. Ook gratis is het online Inspiratie uurtje dat wij je aanbieden. Bij het achterlaten van je gegevens, kun je Maptionnaire zelfs uitproberen. Je hebt dan een gratis enquêtetool tot je beschikking! Onder andere de volgende steden lieten zich al door ons inspireren:

 • Almere
 • Amsterdam
 • Breda
 • Den Bosch
 • Den Haag
 • Dordrecht
 • Eindhoven
 • Rotterdam
 • Tilburg
 • Utrecht
 • Groningen

Maak kennis met ons op onderstaande events

juni 25, 2024
VNG Congres (stand 24)
 • 25 en 26 juni 2024
Boskoop en Gouda
september 26, 2024
Vakbeurs Openbare Ruimte
 • 25 en 26 september 2024
Utrecht
oktober 30, 2024
LOMD
 • 30 oktober 2024
's-Hertogenbosch

Wij werken samen met

Bekijk onze inspirerende projecten

Nieuw ondernemingsplan - Stadlander

Interview met Bianca Jacobs, communicatiemanager, woningcorporatie Stadlander. Stadlander is in 2023 aan de slag gegaan met een nieuw Ondernemingsplan.

Recreatieonderzoek Nieuw Wulven - Staatsbosbeheer

Met meer dan 1.000 respondenten heeft Staatsbosbeheer afgelopen zomer een uniek inkijkje gekregen in het recreatiegedrag van bezoekers in het park Nie.

Duurzame Polder - Gemeente Oss | Den Bosch

In de Duurzame Polder willen gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch, de provincie Noord-Brabant en het Rijk duurzame energie opwekken met windmolens. Met g.

Plan een demo

Leer meer over de succesvolle methode en digitale tools van Smarticipatie en ontdek samen de kracht van participatie!

Aileen